Miért is ajánljuk a térkő és kőfelületek mosását?

Elsősorban esztétikai okokból. Ki ne szeretne egy szép, karbantartott udvart látni a háza körül?

A térkő az udvar igazi dísze – ha odafigyelünk rá és nem feledkezünk meg a térkőtisztításról. Sajnos idővel a térkövezett részek „fénye” megkopik, az időjárás és a szennyeződések a térkő színét és felületét is negatívan befolyásolják. Ezért gyakran előfordul, hogy a tulajdonosok a térkő vagy viacolor cseréje mellett döntenek. Pedig az állapot romlása megelőzhető rendszeres, szakszerű térkőtisztítással! Ehhez nyújtunk segítséget alábbi írásunkban.

Nem elkerülhetetlen az a kellemetlen érzés, amit a térkő lerakása után, az évről-évre szürkülő, egyre kopottasabb felület láttán kell átélnünk. „Pedig milyen szép volt!” – gondolhatjuk ilyenkor, és hamarosan már a cserét tervezgetjük. Pedig az a friss, tisztaságot és rendezettséget sugárzó látvány, amit egy új térkövezés nyújt, nagyrészt megőrizhető!

Másodsorban az évek alatt lerakódott por, moha, alga és egyéb szennyeződések csúszóssá teheti a felületet, akár egy kisebb zápor után is. 

A legfontosabb a rendszeres tisztítás

A kulcs a rendszeresség. Van néhány egyszerűen elvégezhető, különleges eszközöket és anyagokat nem igénylő munkafolyamat, amit bárki könnyedén elvégezhet bizonyos időközönként.

A kerti munkák részeként, legalább hetente, érdemes egy kicsit ápolgatni a térkövet is, az alábbi módokon:

Söprögetés: a térkő felsepresével megakadályozzuk, hogy maradandó kopás, elszíneződést okozzon a por és az egyéb szennyeződések, levelek, ágdarabok.

Locsolás: egyrészt eltávolítja az oda nem illő folyadékok nyomait (festék, olaj, odafröccsent üdítő…), másrészt frissen tartja az udvart és lemossa a port a térkő felszínéről. Ez azért fontos, mert a por lassan beépül a kő pórusaiba, amivel véglegesen fakóbbá, poros árnyalatúvá teszi a kő eredeti színét.

Tisztítóoldat használata: A tiszta vizes locsolás mellett látványos eredményt hozhat, ha fehér ecetet, vagy egyéb kímélő tisztítószert meleg vízzel keverünk. Szivaccsal vagy kefével átdörzsölve a térkő felületét, megszabadulhatunk makacsabb szennyeződésektől is. De mielőtt nekivágunk, győződjünk meg róla, hogy a térkövünk anyaga nem érzékeny ilyen hatásokra – ez a használati utasításban szerepel.

Gyomlálás: mint egy jó veteményesben, itt sem hagyhatjuk, hogy teret nyerjenek a résekben megtelepedő növények és a moha. Bár a látványnak lehet egy rusztikus szépsége, de rontja a térkő ellenállóképességét és esztétikáját.

Gyomirtó használata: a növények elleni küzdelemben segíthet, ha maximum évente egyszer vegyszeresen is védekezünk, de figyelni kell arra, hogy a vegyszer ne jusson más helyre!

Rések feltöltése: fugahomokkal pótoljuk a térkő réseit, hogy az ágyazó réteg hézagjait teljesen kitöltsük.

A térkövet speciális folyadékokkal hatékonyan lehet tisztítani, illetve impregnálóval kezelve növelhetjük a felület ellenállóképességét. De vigyázzunk ezekkel a szerekkel: több kárt okozhatunk velük, mint hasznot! Ha túl nagy mennyiségben jut belőle a térkőre, az ugyanúgy tartós elszíneződést okozhat.

Professzionális térkőtisztítás néhány évente

A térkő szépségéért és időtállóságáért tehát heti szintű, kisebb tisztításokkal nagyon sokat tudunk tenni. De vannak veszélyei is!

A vegyszerekkel vagy erős vízsugárral akár ronthatunk is a térkő állapotán. Ezért bizonyos időközönként érdemes szakértőt hívni, aki a megfelelő eszközökkel és módszerekkel szinte újszerű állapotba varázsolja a térkövet.

A térkő tisztításának egyik leghatékonyabb módja a magasnyomású berendezések szakszerű használata.

Egy ilyen kezelés során az alábbi szennyeződéseket maradéktalanul el lehet távolítani:

 • olajfolt
 • benzinfolt
 • zsír
 • penész
 • moha
 • ragasztó
 • festék

Vagyis mindegy, hogy:

 • egy kissé elvadult grillparty nyomait kell eltüntetni,
 • házfelújítási munkálatok után maradt szennyeződésektől kell megszabadulni,
 • kreatív gyermekek absztrakt festészeti próbálkozásait kell helyreállítani, 
 • a természet visszahódítási próbálkozásait kell távoltartani a térkőtől,
 • az autó karbantartásának váratlanul kicsorgó mellékhatásait kell lemosni

A térkő mosása gyors és nem túl körülményes munka. A terepet egy kicsit elő kell készíteni az érkező szakemberek számára, illetve szükség van egy elérhető vízforrásra, de más teendő nincs.

Az éveken át ragyogó szépségű és tiszta térkő tehát nem álom: az a lényeg, hogy bizonyos időközönként, rendszeresen, a házimunka részeként gondoljunk a térkőre is, 1-2 évente pedig ajándékozzuk meg egy komolyabb mosással, amihez hívjunk profi szakembert. Garantáltan megéri, hiszen növeli a térkő élettartamát és megőrzi szépségét.

 
Scroll to Top