A napelemes rendszerek egyes részei időnként olyan lerakódott szennyeződések áldozatává válnak, melyek jelentős mértékben képesek rontani a teljesítményt. A napelem tisztítása tehát időnként indokolt, amihez érdemes szakszerű segítséget hívni. Szakembereink professzionális munkát végezve, az adott szennyeződéshez igazítva látják el a feladatot, így biztosan nem tesznek kárt a napelemekben.

Amit a napelemek működéséről és tisztításáról tudni kell

A napelem szilárd halmazállapotú eszköz, mely a napfényt elektromos árammá alakítja. A napjainkban használt cellák többsége átlagosan 15-18 százalékos hatékonysággal működnek. A napelemes rendszer működése nagyjából a következő: a napelem fényt kap a naptól, ezáltal elektromos egyenáramot termel, ami viszont lakossági felhasználásra nem alkalmas (ellentétben a gépjárművel), ezért váltóárammá kell alakítani. Ezt inverterrel vagy másnéven áramátalakítóval tehetjük meg, így már a háztartásban is alkalmazhatóvá válik.

De mi a helyzet a tisztítással? A napelemeket nem szükséges folyamatosan, napi rendszerességgel karbantartani, de a szennyeződések egy idő után teljesítményromlást okozhatnak. Ekkor célszerű elvégezni a tisztítást. Ennek okai a következők lehetnek:

  • makacs szennyeződések kialakulása (pl. madárürülék),
  • légszennyezettség (pl. sűrűn lakott övezetben),
  • túl “száraz” időszakot követően: amikor hosszú ideje nem esik az eső, a napelem nem kap elég csapadékot, ezáltal a tisztítása is fontosabbá válik

napelemes rendszereknél ekkor teljesítményromlás tapasztalható, ezért ajánlott házilag vagy külső segítséggel takarítást végezni. Mi utóbbit javasoljuk, hiszen szakembereink segítségével biztosan nem okoz kárt a napelemes rendszerben, gyors és hatékony megoldást kap, ráadásul időt spórol.

Scroll to Top